«Σεισμός» στην Τουρκία! Χρεοκόπησε η Turk Telekom!

Χρεοκόπησε η Turk Telekom, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες στην Τουρκία. Δεν μπορούσε να αποπληρώσει δάνεια ύψους 4,7 δισ. ευρώ στις τράπεζες, στις οποίες περνά η διοίκηση. Εισπράττει σε τουρκική λίρα, πληρώνει σε συνάλλαγμα και με το… γκρεμοτσάκισμα της τουρκικής λίρας, το «λουκέτο» ήταν αναπόφευκτο

Φόβοι ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες εταιρείες – Ο Ερντογάν που είναι στα «μαχαίρια» με τον Τραμπ, κάνει τώρα… ανοίγματα στους Ευρωπαίους ηγέτες.

Η διαμάχη μεταξύ Ερντογάν και Τραμπ έχει δημιουργήσει ήδη πολλούς τριγμούς στην τουρκική οικονομία. Ωστόσο σήμερα έρχεται ένα «χτύπημα» πραγματικά δυνατό. Κι αυτό διότι η Turk Telekom, ο αντίστοιχος ΟΤΕ της Τουρκίας, χρεοκόπησε.

Ποια είναι η Turk Telecom και τι πρεσβεύει για την Τουρκία

Πρόκειται για μια εταιρεία τεράστια και ιστορική. Την διοίκησή της ανέλαβαν οι τουρκικές τράπεζες, καθώς η Turk Telekom αδυνατούσε να αποπληρώσει τα δάνειά της προς τις τράπεζες. Μιλάμε για ποσό της τάξης των 4,7 δισ. δολαρίων.

Η τουρκική λίρα έχει υποτιμηθεί σε ποσοστό 70%. Μόνο σήμερα, Πέμπτη 30.08.2018, η υποτίμηση της τουρκικής λίρας άγγιξε το 4,5%! Έτσι, η Turk Telekom δυσκολεύεται να αποπληρώσει τα δάνειά της και πλέον η εξεύρεση λύσης περνά στα χέρια των τραπεζών.

Την είδηση μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, ο οποίος τόνισε ακόμη πως η τουρκική εταιρεία χρεοκόπησε διότι εισπράττει σε τουρκικές λίρες και πληρώνει σε συνάλλαγμα τα δάνειά της.

Εύκολα, λοιπόν, αντιλαμβάνεται κανείς πως με την… κατρακύλα που διαγράφει το εθνικό νόμισμα της Τουρκίας, οι υποχρεώσεις της εταιρείας κατέληξαν να είναι ένα αδιέξοδο.

Turk Telekom

Φωτογραφία από Facebook / Türk Telekom

Υπάρχουν, μάλιστα, φόβοι πως κάτι αντίστοιχο αναμένεται να συμβεί και σε πολλές ακόμη εταιρείες, κυρίως στον κατασκευαστικό τομέα.

Δείτε το ρεπορτάζ για την Turk Telekom

Στο κλίμα αυτό, ο Ερντογάν ψάχνει… λύσεις

Κι ενώ η κόντρα μεταξύ Τουρκία και ΗΠΑ συνεχίζεται, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ψάχνει συμμάχους… ευρωπαϊκούς. Στους στενούς συνεργάτες του δήλωσε:

«Η Μέρκελ με κάλεσε η ίδια άμεσα και έδειξε έμπρακτα την στήριξή της. Μου είπε αν θέλετε να σας στείλω τώρα τον υπουργό μου.

Οι πρωθυπουργοί ευρωπαϊκών χωρών έκαναν δηλώσεις υπέρ μας και άλλοι έστειλαν ειδικούς συμβούλους τους. Η στήριξή τους αυτή ήταν σημαντική κι εμείς θα κάνουμε όσα είναι απαραίτητα για να συνεχιστεί αυτή η σχέση».

πηγη

Διάβασε περισσότερα